Meer ruimte voor boeken voor jongeren

Ze hebben het druk met van alles. Lezen is voor de meesten iets dat moet “voor school”. Maar toch was het hard nodig om in de bib meer plaats te maken voor de jongerenromans. Enerzijds omdat de 14-plussers die graag lezen, véél lezen. En anderzijds omdat het keigoede ‘young adult’-aanbod van tegenwoordig dit verdient.

Boeken voor jongeren bestaan al lang, maar ‘young adult’ zoals wie die nu kennen, is eigenlijk pas opgekomen sinds de eeuwwisseling. Reeksen als Harry Potter en Twilight boden een hele nieuwe kijk op jongerenboeken. Stap voor stap worden ze geaccepteerd als volwaardig boek. Die vaak ook door volwassenen gesmaakt worden.

‘Young adult’-romans vormen een genre op zich. Je herkent ze aan de vlotte, directe taal. Of ze zich nu afspelen in het verleden of in een fantasywereld ver in de toekomst, de personages en hun emoties zijn herkenbaar, actie, spanning en romantiek zijn vast ingrediënten. Suzanne Collins, Dirk Bracke, Helen Vreeswijk, Gerda van Erkel… zijn vaste waarden, maar er duiken veel nieuwe namen op van wie de reeksen verslonden worden door de jongeren: Julie Kagawa, Sarah J. Maas, Suzanne Young, Taran Matharu, Teri Terry, Kate Kriske…