Nederlands leren

In de bib is er een Taalpunt voor kinderen
en één voor jongeren en volwassenen

Boeken, cursussen, cd's, spelletjes... om Nederlands te leren en te oefenen.

Taalpunt Jeugd

Prentenboekjes in twee talen, telkens Nederlands in combinatie met Frans, Engels, Duits, Arabisch, Turks, Pools of Spaans. Er zijn er zelfs enkele in Portugees, Russisch en Farsi (Perzisch).

Deze boeken bevatten verhalen in twee talen, de ene naast de andere, beide gelijkwaardig. Ze zijn bijzonder geschikt voor anderstalige kleuters die naar een Nederlandstalige school gaan en nieuwkomers die hier op de lagere school belanden zonder onze taal te kennen. Leuk is dat de boeken in de twee richtingen werken. Ze komen even goed van pas om Vlaamse kinderen te laten kennis maken met een andere taal.

Taalpunt Nederlands logo
Taalpunt Jeugd: het rek in de bib met een lezertje

Taalspelletjes

Oefen het Nederlands (of een andere taal) spelenderwijs met een Memory, Domino of Taaltas met spelletjes. Achter de laatste tab hierboven vind je het aanbod. Je kan ze ook aan de balie komen bekijken.

De spellen worden enkel uitgeleend aan leerkrachten, brugfiguren en andere volwassenen die kinderen begeleiden in taalontwikkeling en leesbevordering.

Taalpunt Volwassenen het rek in de bib

Taalpunt Jongeren en Volwassenen

Op de 1ste verdieping – meer bepaald tussen de romans en de non-fictie – bevindt zich een Taalpunt Nederlands. Daar vind je alle boeken bij mekaar die kunnen van pas komen bij het leren van Nederlands:

  • Taalcursussen in boekvorm, op cd, cd-rom of dvd, beeldboeken, woordenboeken, boeken met grammatica, boeken met liedjes en versjes, boeken om te leren spreken en boeken om te leren schrijven…
  • Leesboekjes in eenvoudig Nederlands. De meeste zijn voorzien van een moeilijkheidsniveau. De boeken voorzien van een A onderaan op de rug, zijn qua inhoud best geschikt voor jongeren. Veel boeken hebben een daisy-schijfje zodat je kan lezen en luisteren tegelijk.
  • De ‘gemakkelijke’ krant: Wablieft.

In de dvd-collectie zijn de Nederlandstalige films (met Nederlandstalige ondertitels) die geschikt zijn voor mensen die de taal leren, met een Taalpunt-picto gemarkeerd. Ideaal voor mensen die hun Nederlands lezenderwijs willen oefenen.