E-boeken

Maak kennis met een e-reader van de bib, of lees onze e-boeken op je persoonlijke e-reader

Voor e-boeken gelden nagenoeg dezelfde regels als voor papieren boeken. Elk exemplaar kan aan slechts één lener tegelijk worden uitgeleend. De termijn kan 2x verlengd worden indien de titel niet gereserveerd is.

E-boeken en de afhaalbib

Reserveer (liefst een dag vooraf) de gewenste titels via de catalogus of geef ze door via bib@hoeilaart.be.
Kom langs met je e-reader tijdens de (voorlopig beperkte) openingstijden.

We doen het nodige om de overdracht smetvrij te laten gebeuren.

Maak je keuze uit meer dan 1250 titels

Om de lezer een zo ruim mogelijke keuze aan te bieden, hebben de bibliotheken van de Druivenstreek en omliggende de handen in mekaar geslagen en hun e-boeken samengevoegd. Je kan ze aan onze balie uitlenen, zowel op je eigen toestel als één van de e-readers van de bib. De uitleentermijn is 4 weken.

De gezamenlijke collecties zijn gebundeld op een e-boekenplatform. Zoek aan de hand van auteursnaam, titel, genre of trefwoord.

Hoe e-boeken lenen op een e-reader van de bib?

e-boekenkaartjes

Neem in de fictieafdeling een e-readerkaart en kies de e-boeken die je wil lezen. Wend je tot de infobalie. Een bibmedewerker zal de e-reader voor je klaar maken.
Wat als er geen e-readerkaarten meer zijn? Dan kan je een e-reader reserveren, via de catalogus of aan de infobalie. Zodra een toestel beschikbaar is, krijg je bericht en kan je de gewenste e-boeken kiezen uit het aanbod. Let erop dat ze beschikbaar zijn. Uitgeleende e-boeken kunnen we niet nog een keer uitlenen.
Wat als je favoriet e-boek niet aanwezig is? E-boeken reserveren kan wel, maar hou er rekening mee dat dit er misschien niet zal zijn tegen dat een e-reader beschikbaar is. Omdat we de e-reader niet kunnen blokkeren tot alle gewenste e-boeken binnen zijn, zullen we misschien vragen om andere titels te kiezen.

Hoe e-boeken lenen op de eigen e-reader?

e-reader

Kom met je e-reader naar de bib, kies in de fictieafdeling de boeken die je wenst te lezen en ga naar de infobalie waar een bibmedewerker de gekozen e-boeken erop zet. De e-boeken worden dan in het bibsysteem geregistreerd als uitgeleend.
Aan het eind van de uitleentermijn kom je terug naar de bib waar een bibmedewerker de geleende e-boeken verwijdert van de e-reader. Daarna kunnen de e-boeken in het bibsysteem als ingeleverd geregistreerd worden.
Dit is een omslachtige werkwijze (waarom niet gewoon doormailen?) maar zolang de wetgeving niet op punt staat, zijn we genoodzaakt de e-boeken uit te lenen alsof het fysieke materialen zijn
LET WEL: niet alle e-readers (bijv Kindle) zijn compatibel met onze software. En voor oudere e-readers (bijv Sony) breng je best ook je oplaadkabeltje mee.